Një tjetër shkrim në blog 🙂
Periudha festive e dhjetorit na afron më shumë me shtëpinë. Kemi rastin të shijojmë vakte të ndryshme me njerëzit e afërm. Jemi ende në kohë për disa sugjerime. Le të mësojmë disa recetash të thjeshta festash:
Sallatë
me arra dhe shegë
Koha: 10
minuta Për 6 persona
Përbërësit: Rukola ose sallatë jeshile, 1 filxhan shegë, një dorë arra
të copëtuara, limon, vaj ulliri, kripë.
Përgatitja: Në një tas të bollshëm pritet sallata jeshile ose
rukola. Shtohen arrat dhe shegët. Më pas vaji, kripa dhe limoni në sasinë që
preferojmë. Mund të shtohet edhe djathë i bardhë.
Sallatë Makaronash
Koha: 15
minuta Për 2 persona
Përbërësit: 150 gr makarona, 2 kupa domatesh të vogla, 100 gr
mozzarella, 2 thelpinj hudhër, kripë, piper dhe borzilok të grirë.
Përgatitja: Në fillim, vendosen makaronat të ziejnë. Ndërkohë, priten domatet, djathi, përbërësit e tjerë dhe të gjitha në një tas duhet të qëndrojnë për 5 minuta të marinohen. Makaronat e bëra gati dhe të ftohta tashmë, bashkohen më përgatitjen e mësipërme. Shërbejini duke i shoqëruar me 1 gotë verë.
Supë
e ngrohtë me perime
Koha: 30
minuta Për 2 persona
Përbërësit: 2/3 filxhani lëng mishi, 1 patate, ½ qepë, 1 karrotë, pak
brokoli, selino, piper dhe erëza sipas dëshirës.
Përgatitja:
Priten perimet në pjesë të vogla. Në një tenxhere vendosni perimet
të ziejnë për rreth 20-25 minuta. Hidhni erëzat në sasinë që dëshironi.
Koha:
1 orë e 5 minuta Për 6 persona
Përbërësit: 1 pulë rreth 2 kg, 3 thelpinj hudhër, 1 limon, 3 degë
rozmarine, vaj ulliri, kripë.
Përgatitja: Ndërkohë që furrën e parangrohim në 200◦C, përgatisim në një enë përzierjen me hudhër, lëkurë dhe lëng
nga një gjysëm limoni, rozmarinë, vaj e kripë. Bëjmë marinimin e pulës nga brenda
dhe jashtë, duke mos harruar në vendosim gjysmën e limonit dhe një degë
rozmarinë në pjesën e brendshme. Lidhja me spango për gatim nuk është e
detyrueshme. Pjekim pulën në 100°C
për 50 minuta. Para servirjes duhet të qëndrojë disa minuta në letër alumini.
Biskota me vanilje
Koha: 30
minuta Për disa persona
Përbërësit: 450 gr miell, 225 gr gjalp, 220 gr sheqer, 1 vezë, 1 ½ lugë vanilje pluhur, 1 lugë baking poëder dhe
pak kripë.
Përgatitja: Fillimisht përzihet sheqeri dhe gjalpi për 1 minut. Shtojmë
vezën dhe vaniljen. Shtojmë miellin, baking powder dhe kripën. Ndërkohë që furra
ngrohet në 180ºC, brumi pritet në pjesë. Për të bërë edhe më argëtuese përgatitjen
e biskotave, përdorim formueset metalike në formë peme, yjesh dhe forma të tjera festive. Piqen për 10-12 minuta
derisa të marrin ngjyrë. Mbi biskotat mund të shtohet sheqer pluhur, çokollatë e të jemi krijues sipas dëshirës. Sasia e biskotave
nuk mund të përcaktohet sepse varet nga masa që do të përdoret te secila nga
format.
Verë e ngrohtë me kanellë
Koha: 15 minuta Për disa persona
Përbërësit: 1 shishe verë, 55 gr sheqer, shkopinj kanelle e limon ose portokall
sipas dëshirës.
Përgatitja: Në një enë, ngrohet vera në temperaturë të ulët. Më
pas shtojmë sheqerin e përbërësit e tjerë. Për 10 minuta është gati.
Shkrime të tjera ✍️ https://notesofiris.blogspot.com/
Comments
Post a Comment